Kız ve erkeğin bir arada eğitim görmeleri zihinsel-ruhsal-sosyal gelişimleri için önemli diye düşünüyorum.
5-6 yıl imam hatip lisesinde görev yaptım. Kız ve erkek öğrencilerin sınıfları hatta koridorları ayrıydı. Bir kız öğrencimi farklı koridordaki erkek akrabasından kitap almaya gönderdiğimde öğrencim heyecandan bayılacak durumda geri döndü. Nedenini sordum,
" Hocam erkekle konuşmaya alışkın değilim ayaklarım titriyor" cevabını alınca ister istemez beraber okusalar daha iyi olurdu diye düşünmeden edemedim. Daha sonra karma bir lisede çalışmaya başladım.Beraber okuyan kız-erkek öğrenciler davranışlarına daha fazla çeki düzen veriyorlar. Derste kızlarla erkekler arasında kim daha başarılı diye tatlı bir rekabet oluyor. Ve genellikle kız öğrenciler erkek arkadaşlarından daha başarılılar.
Kız-erkek arasında bazen zihinsel açıdan fark olabilir veya olmayabilir de. Hatta bazı istenmeyen durumlarda ortaya çıkabilir zaman zaman. Ama tüm bunlar ayrı okumalarını gerektirmez diye düşünüyorum. Kadını eğitmeyen, geliştirmeyen, kendine güven duygusunu beslemeyen hiç bir ülke ileri gidemiyor. Çünkü çocuğu yetiştiren annedir. Gelişmemiş-eğitimsiz-güven duygusu eksik kadın ister istemez bu özelliğini çocuklarına aktaracaktır.
|