Yalnız Mesajı Göster
Eski 02-28-2007, 12:31   #5 (permalink)
Tunaltay
Sahip :p

Tunaltay kullanıcısının avatarı

Giriş: Nov 2006
Rep Gücü: 100
Rep Puanı: 13548
Rep Derecesi: Tunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond repute
Tunaltay is online now  

Almanya'da Üniversite Eğitimi
Almanya'da yüksek öğrenimden eyaletler sorumludur. Her yüksek öğrenim kurumu, kendi eğitim programını ve araştırma politikasını belirlemenin yanı sıra yönetiminde de önemli derecede özerktir.

Almanya’da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencilerin karşısına değişik okul seçenekleri çıkar. Bunlar üniversiteler, teknik üniversite ve üniversite statüsünde enstitüler, ve ‘Fachhochschule’lerdir (FH).

Üniversiteler: Üniversitelerde tıp, doğal bilimler, mühendislik, güzel sanatlar, hukuk, teoloji, ekonomi ve sosyal bilimler ve tarım ve ormancılık dallarında eğitim alabilirsiniz. Eğitim dallarındaki büyük çeşitlilik disiplinler arası çalışmaları ya da bir alanda ileri bir düzeye gelerek özelleşmeyi olanaklı kılar. Pek çok üniversitenin sahip olduğu büyük ve kapsamlı kütüphane ve arşivler öğrencilerin çalışmalarını büyük oranda kolaylaştırır.

Teknik Üniversiteler:
Teknik üniversiteler, adlarından da anlaşılacağı gibi, teknik ve mühendislik dallarında eğitim vermek amacı ile kurulmuş üniversitelerdir. Ancak zamanla alanlarını genişletmiş ve sanat eğitimi de vermeye başlamışlardır.

"Fachhochschule":
Fachhochschule (FH) uygulamalı bilimler üniversitesi ya da meslek üniversitesi olarak düşünülebilir. Türkiye’deki meslek yüksekokullarından farklı olarak FH’ler 4 yıllık okullardır ve bitirme derecesi üniversite bitirme derecesine denktir. Ayrıca sanat, film ve müzik eğitimi veren yüksek eğitim kurumları vardır.

Sanat ve Müzik Okulları:
Profesyonel sanatçı ve müzisyen yetiştirmenin yanı sıra sanatsal konularda eğitim verebilecek öğretmenleri de yetiştirmeyi amaçlayan sanat ve müzik okulları hakkında daha ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Üniversite Seviyesinde Eğitim Veren Diğer Kurumlar:
Yukarıda sayılan branşların dışında değişik seviyelerdeki okullar için öğretmen yetiştiren enstitüler vardır. Ancak genellikle öğretmenlerin eğitimlerini üniversitede tamamlarken pedagojik formasyon almaları esastır.

Ne tür bir okula gideceğinizi belirlemek için öncelikle amaçlarınızı iyi belirlemeniz gerekir. Aşağıdaki soruları cevaplamanız okul seçiminde size yardımcı olacaktır.

- Almanya’da tam bir eğitim almak istiyor musunuz yoksa geçici olarak (örneğin 1 sene) okula gidip final sınavları ve mezuniyet için Türkiye’ye mi döneceksiniz?

- FH tarafından verilecek diploma çalışmayı düşündüğünüz ülkede geçerli mi?

- Eğitim alacağınız alanda iş bulmanız mümkün mü?

Üniversitelerin Yapısı:
Üniversiteler her biri kendi dekanına bağlı olan çeşitli fakülte ve okullardan oluşur. Her fakültenin değişik dallar için bölümleri vardır ve her bölüm kendi akademik kadrosuna ve kendi konusu ile ilgili literatürün bulunduğu özel bir kütüphaneye sahiptir.

Kontenjan Kısıtı:
Alman üniversitelerinde yabancı öğrenciler için % 6 - 8 arası bir kontenjan vardır. Ancak belli dallarda (örneğin tıp, diş hekimliği, iktisat, işletme, veterinerlik, vs.) fazla talep olduğu için öğrenci kabulünde başvuranların başarı durumları (lise bitirme notu, vs.) dikkate alınarak bir seçim yapılmaktadır.

Kontenjanı kısıtlı bu gibi dallara ‘Numerus Clausus’ dalları denmektedir. Numerus Clausus dalları ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri ve sizin öğrenim görmek istediğiniz dalın durumunu görüştüğünüz üniversitelerden öğrenebilirsiniz.

Öğrenim Masrafları:
Diğer bir masraf kaynağı da ders kitapları ve malzemeleridir. Öğrenim dalına bağlı olarak dönem başına 450 – 600 DM civarında bir harcamanız olacaktır. Ayrıca pek çok bölümde bilgisayar önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Eğer kişisel bilgisayarınız yoksa pek çok üniversitede varolan bilgisayar merkezlerini kullanabilirsiniz.

Öğrenim kredisi:
Anne veya babası son altı yıl içinde Almanya’da düzenli olarak en az üç yıl çalışmış olan öğrenciler ‘BAFÖG’ (Federal Öğrenimi Destekleme Kanunu) çerçevesinde öğrenci kredisinden yararlanabilirler (ayda yaklaşık 1000 Mark).

Bu konuda daha fazla bilgiye ve gerekli formlara herhangi bir Alman üniversitesinin öğrenci işlerine (Studentwerk) http:// www.studentenwerke.de adresinden başvurarak sahip olabilirsiniz.

Alıntı Yaparak Cevapla