Yalnız Mesajı Göster
Eski 02-28-2007, 12:32   #9 (permalink)
Tunaltay
Sahip :p

Tunaltay kullanıcısının avatarı

Giriş: Nov 2006
Rep Gücü: 100
Rep Puanı: 13548
Rep Derecesi: Tunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond reputeTunaltay has a reputation beyond repute
Tunaltay is offline  

Almanya'daki Üniversitelerde Akademik Yaşam
Almanya üniversitelerinde oldukça yoğun bir akademik çalışma ortamı vardır. Bu nedenle eğitim süresi genellikle daha uzundur (4.5 - 5 yıl). Mezuniyet sonrası Diplom ya da Magister Artium verilir. Gittikçe artan sayıda Alman üniversitesi uluslararası geçerliliği olan Bachelor’s ve Master’s dereceleri vermektedir. Öğrenim görmeyi düşündüğünüz üniversite ile bağlantı kurduğunuzda bu konuda daha ayrıntılı bilgi istemeniz gerekmektedir.

Üniversitelerde tıp, doğal bilimler, mühendislik, güzel sanatlar, hukuk, teoloji, ekonomi ve sosyal bilimler ve tarım ve ormancılık dallarında eğitim alabilirsiniz. Eğitim dallarındaki büyük çeşitlilik disiplinler arası çalışmaları ya da bir alanda ileri bir düzeye gelerek özelleşmeyi olanaklı kılar. Pek çok üniversitenin sahip olduğu büyük ve kapsamlı kütüphane ve arşivler öğrencilerin çalışmalarını büyük oranda kolaylaştırır.

Üniversitelerde ciddi kurallar uygulanmasına rağmen öğrenciler pek çok dalda kişisel ilgi duydukları konuda bağımsız araştırma yapma olanağı bulmaktadır.

Üniversite Yapısı:
Üniversiteler her biri kendi dekanına bağlı olan çeşitli fakülte ve okullardan oluşur. Her fakültenin değişik dallar için bölümleri vardır ve her bölüm kendi akademik kadrosuna ve kendi konusu ile ilgili literatürün bulunduğu özel bir kütüphaneye sahiptir.

Öğrenci Temsilciliği:
Öğrenciler üniversiteye kayıt yaptırdıklarında aynı zamanda öğrenci temsilciliğinin de (Studentenschaft) bir üyesi olurlar. Öğrenci temsilciliği öğrencilerin sosyal ilişkilerini destekleyecek ve öğrenci haklarını savunacak bir organ olan öğrenci parlamentosunu seçer. Ayrıca her bölümün kendi öğrenci temsilciliği de (Fachschaft) seçimle belirlenir.

Yabancı Öğrenciler İçin Kurulan Birimler:
Yabancı öğrencilerin bağlantıya geçebileceği en önemli kuruluş ‘Yabancı Öğrenci Bürosu’dur (AAA - Akademisches Auslandsamt). Bu büro öğreniminizin öncesinde ve öğreniminiz sırasında giriş şartları, okul, dersler, eğitim programları, diploma dereceleri gibi konularda soracağınız tüm soruları cevaplayacak olan yerdir. Ayrıca öğreniminiz boyunca size bürokratik ve hukuki konularda yardımcı olmak için de çalışacaklardır.

Sömestr ve Sömestr Tatilleri:
Kış sömestri Eylül / Ekim ayında, yaz sömestri ise Mart / Nisan ayında başlar. Bir sömestr 6 ay sürse de bu sürenin ancak 4 - 5 ayında ders işlenir. Kalan zaman dinlenmenin yanı sıra derslerin tekrarı, seminerlerin hazırlanması ve stajların tamamlanması için ayrılan sömestr tatilidir.

Standart Öğrenim Süresi:
Standart öğrenim süresi Yüksek Öğrenim Yasası’na göre 4,5 yıldır, ancak özel durumlarda farklı standart öğrenim süreleri belirlenebilir.

Eğitim Düzeni:
Lisans eğitimi iki aşamalıdır: 4 dönemlik temel eğitim aşaması (Grundstudium) ve 5 dönemlik asıl eğitim aşaması (Hauptstudium).

Temel eğitim aşaması bir Ara Baraj Sınavı (Zwischenprüfung) ya da Ön lisans Sınavı (Diplom-Vorprüfung) ile biter. Bu sınavlar sonunda alınan diploma kişiye profesyonel yetkinlik sağlamaz. Öğrenciler bu aşamada konuyla ilgili temel dersleri alırlar, akademik çalışma metodlarını öğrenirler ve staj yaparlar.

Ana eğitim aşamasında ise ders seçenekleri daha fazladır. Seçilen branşın derslerinin yanı sıra alınan seçmeli dersler öğrenciye bir alanda özelleşmenin yolunu açar. Bu aşama Diplom, Magister ya da Bachelor’s dereceleri alınarak ya da belli dallarda devlet tarafından yapılan sınavlardan (Staatsexamen) sonra tamamlanır.

Üniversitelerdeki Mezuniyet Dereceleri

Dersler:

Eğitim her üniversitede aşağı yukarı benzer şekillerde yapılır. Her iki aşamada da dersler, ödevler, seminerler, laboratuar çalışmaları ve uygulamalı derslerden oluşan yöntemler kullanılır.

Sözlü desler büyük bir salonda, okutman ya da profesörün belli bir konuyu anlatmasıdır. Genellikle öğrenciler ve dersi veren kişiler arasında tartışmalar veya konuşmalar olmaz. Büyük üniversitelerdeki ilgi çekici ve önemli derslere 400 ve daha çok öğrencinin katıldığı düşünülürse, iyi bir yer bulmak için sınıfa yeterince erken gitmek gerekir.

Ödevler genellikle temel eğitim aşamasında yaygındır ve sözlü derslerde işlenen konularla bağlantılıdır. Seminerler ise daha geniş bir yelpazeden hazırlanabilir. Ödevler ve seminerler öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayabilmek amacı ile konulmuştur. Verim sağlanabilmesi için az sayıda öğrenci ile çalışıldığından genellikle kontenjan sınırlamaları vardır. Bu nedenle çok geç kalmadan ilgili öğretmenle konuşup kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Alıntı Yaparak Cevapla