Almanya'da Eğitim ve Yaşam Masrafları
Almanya'da eğitim ücretsizdir. Almanya'da üniersite eğitimi almak isteyen öğrenciler, veya öncesinde Studienkolleg'e devam edecek olanlar herhangi bir ücret ödemezler. Ancak okullar her sömestr öğrencilerden yaklaşık 40-45 Mark civarında bir katkı payı alırlar, bu ücrete de "Studentenwerk" denilir. Yabancı öğrenciler okul kantinlerinden, kampüsteki diğer sosyal ve kültürel faaliyetlerden yararlanabildikleri gibi; şehir ve Almanya'da ulaşım için de kendilerine bazı indirimler sağlanmaktadır.
Yabancı öğrenciler için farklı konaklama seçenekleri de mevcuttur. Öğrenciler çoğunlukla okul yurtlarında kalmayı veya ortak bir daire tutmayı tercih etmektedirler. Yurtlarda genellikle tek kişilik oda kontenjanı az olduğundan; öğrenciler 2 veya daha fazla kişilik odalarda kalmaktadırlar. Ancak erken başvuru yapılırsa tek kişilk oda bulma imkanı da sağlanabilir. Yurtta konaklamanın ortalama aylık maliyeti 250 - 500 Mark arasındadır. Bir diğer seçenek olan 2-3 kişi mobilyalı ortak bir daire kiralama da aşağı yukarı aynı maliyette olacaktır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta; daire kiraladığınızda yemek, temizlik ve fatura işlemleriyle tamamen sizin ilgilenmeniz gerekeceğidir.
Almanya'da öğrenci kafeteryalarındaki yemekler oldukça hesaplıdır (yaklaşık 4 - 8 Mark). Birçok yurtta öğrencilerin ortak kullanımlarna açık bir mutfak da bulunmaktadır. Böylece öğrenciler arzu ettikleri zaman süpermarketten alışveriş yaparak endi yemeklerini dha ekonomik olarak hazırlayabilirler. Restoranlar da ise yemek 15-35 Mark arasında değişmektedir. Bu rakamlar öznünde bulundurulduğunda yabancı bir öğrencinin Almanya'da eğitim aldığı süre içerisindeki aylık maaliyeti 1200 ile 1700 Mark arasındadır.
Konaklama ve yiyecek masraflarına ek olarak Almanya'da eğitim alan tüm örencilerin zorunlu sağlık sigortasını yaptırması gerekmektedir. 30 yaşının altında olan öğrencilerin aylık sağlık sigortası bedeli 100 Mark'tır. Bir diğer ek masraf ise her sömestr yaklaşık 350 - 600 Mark tutan kitap ve diğer eğitim malzemeleri tutarıdır.