Teknik üniversiteler Almanya'da hangi bilim sahalarında eğitim verirler?
Teknik üniversiteler zamanla teknik dalların dışındaki dalları da kapsayan yüksek öğretim kurumları hâline gelmişlerdir.
Cevap: Teknik üniversiteler, esas olarak teknik sahalarda eğitim vermekle birlikte, zamanla bu üniversiteler diğer dalları da kapsayan yüksek öğretim kurumları hâline gelmişlerdir.
Teknik üniversitelerden bazıları, kültür ve sosyal bilimler alanlarında da bölümler açmışlardır. Dolayısıyla Almanya'da teknik üniversite adına bakarak sadece teknik bölümlerin bulunduğu üniversite düşüncesine kapılmak isabetli olmayacaktır.
Almanya'da çok amaçlı yüksek okul (Gesamthochschule) nedir?
Çok amaçlı yüksek okul, farklı amaçlara yönelik yüksek okulların birkaç
çesidinin bir çatı altında toplandığı yüksek öğretim kurumlarına Almanya'da verilen addır.
Cevap:
Çok amaçlı yüksek okul, farklı amaçlara yönelik yüksek okulların birkaç
çesidinin bir çatı altında toplandığı yüksek öğretim kurumlarına Almanya'da verilen addır.
Sanat ve müzik yüksek okulları hangi sahalarda nitelikli eleman yetiştirir?
Sanat ve müzik yüksek okullarının sanat bölümü aşağıda belirtilen sahalarda eğitim olanağı sağlar.
Cevap:
Sanat ve müzik yüksek okullarının sanat bölümü aşağıda belirtilen sahalarda eğitim olanağı sağlar:
Serbest güzel sanatlar, plâştık sanatlar, uygulamalı sanatlar, görsel iletişim sanatları, sanate gitimi, filmcılık ve televizyonculuk.
Müzik bölümünde ise enstrümantal müzik, san, orkestra şefliği, bestekârlik, müzik eğitimi, ritm bilgisi, müzik terapi, ses yönetmenliği
sahalarında müzik eğitimi verilir.
Almanya'da eğitim yüksek okullarının (Pädagogische Hochschule) amacı nedir?
Almanya'da eğitim yüksek okullarında; ilkokul (Grundschule), “Hauptschule”, özel eğitim yapan okullar (Sonderschule) ve kısmen “Realschule” ile liselerin ilk sınıfları içın öğretmen
yetiştirilir.
Cevap:
Almanya'da eğitim yüksek okullarında; ilkokul (Grundschule), “Hauptschule”, özel eğitim yapan okullar (Sonderschule) ve kısmen “Realschule” ile liselerin ilk sınıfları içın öğretmen
yetiştirilir.
Almanya'da meslek yüksek okullarının amacı nedir?
Meslek yüksek okullarının amacı, öğrencilerine meslekte bilimsel yöntemleri bağımsız olarak uygulama ve yaratıcı faaliyet gösterme yeteneğini kazandırmaktır.
Cevap:
Meslek yüksek okullarının amacı, öğrencilerine meslekte bilimsel yöntemleri bağımsız olarak uygulama ve yaratıcı faaliyet gösterme yeteneğini kazandırmaktır.
Almanya'da meslek yüksek okullarının öğretim dalları, kısmen üniversitelerdeki gibidir; ancak eğitim daha yoğun düzenlenmiş olup, daha kısa sürelidir. Öğretimin amacı ve muhtevası tamamen meslekle ilgilidir. Öğrenim sırasında uzunca bir süre, meslekle igili uygulama yapılması gerekir.
Üniversitelerde, sınavların dönem sonunda yapılmasına karşın; meslek yüksek okullarında, sınavlar öğretime paralel olarak yapılır. Öğretim akademik bir derece sağlayan diploma (Diplom-FH) ile sona erer.
Almanya'da meslek yüksek okullarının üniversitelerden farkı nedir?
Alman meslek yüksek okulları, 1978 yılında yürürlüge giren, “Meslek Yüksek Okulu Kanunu”na (Fachhochschulgesetz) göre faaliyet göstermektedir.
Cevap:
Almanya'da meslek yüksek okullarının temelini, eski mühendislik okulları, iktisat akademileri, sosyal işler ve sosyal pedagoji yüksek okulları ile kütüphanecilik yüksek okulları ve zanaat okulları oluşturmaktadır.
Alman meslek yüksek okulları, 1978 yılında yürürlüge giren, “Meslek Yüksek Okulu Kanunu”na (Fachhochschulgesetz) göre faaliyet göstermektedir. Meslek yüksek okullarının doktora, mastır ünvanı verme yetkisi yoktur.
Meslek yüksek okullarının öğretim üyeleri, diğer okullardan çağrılarak atanan hocalardır. Bu okullar, üniversitelerden farklı olarak teorik öğretimin yanında, uygulamaya yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına ön plânda yer vermekte, temel araştırmalar ise ikinci derecede önem taşımaktadır; ağırlık daha çok uygulamaya verilmiştir.
Bu nedenle hocaların bu okullarda ders verebilmesi için, yüksek okul dışında bir meslek dalında uzun yıllar tecrübe edinmiş olması gerekir.
Almanya'da bazı meslek yüksek okulları, öğretim süresine bir de staj sömestresi ilâve etmiştir. Bu uygulama dersleri; öğrencilere öğrendikleri teorik bilgileri, ileride meslek hayatında karşılaşacakları gerçek şartlar altında deneme imkânı sağlar.